Skip to content
Menu
Клуб Мандрівників
  • Україна
  • Європа
  • Америка
  • Азія
  • Африка
  • Океанія
  • Соцмережі
  • Подорожі
Клуб Мандрівників

Туристичний паспорт Португалії

Posted on 26.05.202406.05.2025

Коротка довідкова інформація про Португалію

Прапор і герб

Загальногеографічна карта

Державний устрій

Повна офіційна назва: Португальська Республіка

Форма правління: Президентсько-парламентська республіка

Столиця: Лісабон

Офіційна мова: Португальська

Адміністративний устрій: Португалія складається з 18 округів та двох автономних регіонів.

Рівень демократії і свободи слова: Високий

Географія

Площа: 92 000 км²

Рельєф: Переважно гірський на півночі і переважно рівнинний на півдні країни. Середня висота над рівнем моря – 372 метри. Головний гірський масив – Месета. Найвища точка – гора Піку (2 351 метр над рівнем моря). Найвища точка материкової частини Португалії – гора Торре (1 993 метри над рівнем моря). Узбережжя Португалії омивається водами Атлантичного океану. Ліси вкривають 37% території країни.

Найдовші річки: Тахо (1 000 км з яких 225 км на території Португалії), Дору (897 км з яких 330 км на території Португалії), Гвадіана (818 км з яких 240 км на території Португалії).

Найбільше озеро: Алкева (250 км²)

Найбільші острови: Мадейра (740 км²), Сан-Мігел (759 км²), Піку (446 км²), Терсейра (403 км²).

Клімат: Субтропічний. Найвища зафіксована температура повітря + 47°C. Найнижча зафіксована температура повітря – 16°C.

Населення

Населення: 10 200 000 жителів

Етнічний склад: Португальці (95%)

Мовний склад: Португальська (95%)

Релігійний склад: Християнство (84%), нерелігійні (14%).

Найбільші міста

НазваЖителів
Лісабон545 000
Порту231 000
Віла-Нова-де-Гая188 000
Амадора171 000
Брага146 000
Коїмбра106 000
Фуншал105 000

Найбільші міські агломерації

НазваЖителів
Лісабон2 890 000
Порту1 730 000
Коїмбра264 000
Брага247 000
Фуншал215 000

Корисна інформація

Віза: Не потрібна. Дозволений строк безвізового перебування до 90 днів протягом 180 днів.

Валюта: Євро. Поділяється на 100 Євроцентів.

Різниця в часі з Україною: – 2 години. – 3 години на Азорських островах.

Побутова електрична мережа: Напруга 230 В. Частота 50 Гц. Тип розеток C, F.

Місцевий телефон екстреної допомоги: 112

Чайові: В закладах громадського харчування прийнято залишати чайові в розмірі 10% від суми рахунку, хоча деякі ресторани замість цього додають плату за обслуговування. Як чайові таксистам зазвичай залишають дрібну здачу. Чайові готельним працівникам від 1 євро.

Популярні національні страви

Бакаляу-а-Браш – найпопулярніша з сотень варіацій португальських страв, оновним інгредієнтом яких є тріска. Бакаляу-а-Браш перекладається як тріска на грилі та складається з вареної і подрібненої солоної тріски, смажених картопляних смужок, цибулі, яєць та оливок.

Паштел-де-ната – яєчний пиріг із заварним кремом. Начинка пирога не повинна бути надто солодкою і не повинна мати смаків лимона чи ванілі. Натомість паштел-де-ната слід посипати корицею та, в ідеалі, подавати з чашкою кави.

Мігас – традиційна страва португальської та іспанської кухні, в основі якої лежить розм’якшений хліб, приготований на олії. В Португалії мігас готують з пшеничних або кукурудзяних панірувальних сухарів з додаванням часнику. Регіональні різновиди страви включають такі інгредієнти, як спаржа, помідори, коріандр, капуста, квасоля або рис.

Франсезінья – сендвіч, що складається з підсмаженого хліба, яловичини або свинини, ковбасок, шинки та сиру. Вся ця суміш поливається насиченим томатним соусом, настояним на пиві. Франсезінья має різні варіації, що включають гриби, курку або овочі.

Фейжоада по-португальськи – ситна тушкована квасоля, в яку додається свинина, копчена ковбаса або кров’яна ковбаса. Деякі варіації страви включають також овочі.

Ешпетада – варіація шашлику, поширена на островах Мадейра. Ешпетада готується з великих шматків яловичини, маринованих у солі та часнику, а потім нанизаних на шампур разом з лавровими листками.

Рис з качкою – цілу качку готують у приправленому бульйоні разом з копченим м’ясом та ковбасами. Потім розрізане м’ясо кладуть у глиняний горщик і засипають рисом, звареним у тому ж бульйоні.

Рис з морепродуктами – густе рисове рагу в яке додаються креветки, кальмари або молюски. Зазвичай страву приправляють свіжими травами та білим вином, а потім доповнюють овочами.

Калду верде – хоча цей суп має різні регіональні варіації, зазвичай його готують з ковбасою чорізо, картоплею, листовою капустою, цибулею, часником, оливковою олією, чорним перцем та сіллю.

Козіду по-португальськи – класичне португальське рагу, яке складається з поєднання різних видів овочів, м’яса та ковбас. Традиційно козіду подають на тарілці разом з рисом і квасолею.

Популярні національні продукти

Тріска – в Португалії існує близько 365 способів приготування страв з тріски – «по одній страві на кожен день року», як кажуть місцеві жителі.

Чорисо – ковбаса, яку готують зі свинини, жиру та спецій. М’ясну суміш упаковують у натуральні оболонки, після чого ковбасу повільно сушать над димом.

Пресунто – португальська в’ялена шинка схожа на іспанський хамон та італійське прошутто.

Сир Серра-да-Естрела – напівм’який сир, виготовлений з молока овець породи Серра-да-Естрела. Доїння здійснюється вручну, після чого молоко нагрівають, солять і залишають дозрівати у вологих та холодних умовах.

Салойо – твердий несолоний сир з овечого молока. Зазвичай салойо подають у вигляді невеликих циліндрів шириною 5 і висотою 6 сантиметрів.

Популярні національні напої

Портвейн – легендарне солодке кріплене вино з регіону Дору. Хоча портвейн як правило подається до столу, як десертне вино, існують також сухі та напівсухі сорти напою.

Жінжінья (Жінжа) – традиційний вишневий лікер, на створення якого надихнули стародавні рецепти ченців-цистерціанців. При виготовленні жінжіньї використовуються лише свіжі, натуральні продукти без штучних консервантів.

Галон – гарячий кавовий напій, який готується змішуванням 1/4 кави еспресо і 3/4 гарячого спіненого молока. Галон зазвичай подається у високому келиху.

Мадейра – кріплене вино, виготовлене на островах Мадейра. Сорти напою варіюються від сухих вин, які зазвичай подають як аперитив, до солодких вин, які зазвичай смакують з десертами.

Віню верде (Зелене вино) – загальна назва для групи молодих португальських вин з низьким вмістом алкоголю. Напій може виготовлятися як з білих, так і з червоних та рожевих сортів винограду.

Популярні сувеніри

Азулежу – традиційна розписна керамічна плитка з геометричними або історичними візерунками. Найчастіше продається як підставки, магніти чи настінні панно.

Портвейн – всесвітньовідоме кріплене вино. Справжній портвейн виробляється лише в долині річки Дору.

Півник з Барселуш – барвистий сувенір, який уособлює щастя та удачу.

Коркові вироби – в Португалії ви можете придбати капелюхи, сумки, гаманці, парасольки, взуття і багато інших виробів, виготовлених з корку.

Жінжінья (Жінжа) – вишневий лікер, який часто продається у вигляді набору разом із шоколадними чарками.

Вишивка з Мадейри або Лісабона – серветки, скатертини та одяг ручної роботи з тонкою вишивкою.

Кераміка ручної роботи – тарілки, чашки, глечики з яскравим декором і традиційними орнаментами.

Безпека

В Португалії низький рівень злочинності. Основну небезпеку для туристів складають кишенькові злодії і шахраї. Уникайте відвідування неблагонадійних районів міст після заходу сонця. Вас можуть оштрафувати і, навіть, заарештувати за участь в азартних іграх, які проводяться за межами легальних закладів з державною ліцензією.

Завжди носіть із собою паспорт. Ви повинні показати посвідчення особи, якщо його вимагає поліція.

Подорожуючи за межами населених пунктів остерігайтеся отруйних змій, павуків, скорпіонів і вовків (лісові райони на півночі країни). В Атлантичному океані іноді трапляються напади акул на людей. Будьте обережні поряд з дикими кабанами.

На території Португалії часто трапляються лісові пожежі. Ви можете отримати штраф або тюремне ув’язнення за розпалювання вогнища за межами спеціально відведених для цього зон. Країна знаходиться в сейсмічно активній зоні, тому тут регулярно відбуваються землетруси.

В Португалії вживання алкоголю в громадських місцях загалом є дозволеним, але в деяких регіонах діють місцеві закони, які обмежують публічне вживання спиртових напоїв. Мінімальний вік для покупки алкоголю – 18 років. В країні декриміналізоване зберігання до 25 грам канабісу для рекреаційного використання та дозволяється використання канабісу для медичних цілей.

На дорогах Португалії дозволяється керування транспортними засобами в стані легкого алкогольного сп’яніння (до 0,05% алкоголю в крові для більшості водіїв і до 0,02% для водіїв зі стажем менше трьох років). В Лісабоні є екологічні зони, в’їзд в які дозволений лише транспортним засобам, які відповідають певним стандартам викидів вихлопних газів. На деяких національних автомагістралях використовується виключно електронна система оплати за проїзд. Для здійснення оплати вам необхідно мати активований платіжний засіб.

Місцева водопровідна вода цілком придатна для пиття.

Залишити відповідь Скасувати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Категорії

  • Азія
  • Америка
  • Африка
  • Європа
  • Океанія
  • Україна

Туристичний путівник Україною та світом. При використанні матеріалів вказуйте активне посилання на сайт.

  • Facebook
  • Instagram
©2025 Клуб Мандрівників | WordPress Theme by Superbthemes.com