Коротка довідкова інформація про Угорщину
Прапор і герб
Загальногеографічна карта
Основні відомості
Повна офіційна назва: Угорщина
Площа: 93 000 км²
Населення: 9 670 000 жителів
Столиця: Будапешт
Офіційна мова: Угорська
Географія
Рельєф: Переважно рівнинний. Найвища точка – гора Кекеш (1014 метрів над рівнем моря).
Головні річки: Дунай і Тиса.
Найбільші острови: Балатон і Нойзідлер (спільне з Австрією).
Клімат: Помірний
Населення
Найбільші міста: Будапешт (1 680 000), Дебрецен (199 000), Сегед (158 000), Мішкольц (145 000), Печ (139 000), Дьйор (128 000).
Найбільші міські агломерації: Будапешт (2 630 000), Дебрецен (265 000), Дьйор (243 000), Мішкольц (241 000), Сегед (204 000).
Етнічний склад: Угорці (86%), роми (3,2%).
Мовний склад: Угорська (94%), ромська (3,2%).
Релігійний склад: Християнство (43%), нерелігійні (56%).
Державний устрій
Форма правління: Парламентська республіка
Адміністративний устрій: Угорщина складається з 19 медьє і столичного міста Будапешт
Рівень демократії і свободи слова: Середній
Корисна інформація
Валюта: Угорський форинт
Різниця в часі з Україною: – 1 година
Побутова електрична мережа: Напруга 230 В. Частота 50 Гц. Тип розеток C, F.
Віза: Не потрібна. Дозволений строк безвізового перебування до 90 днів протягом 180 днів.
Кухня
Навіть тим, хто не є прихильником гастрономічного туризму, варто включити до програми поїздки до Угорщини знайомство з кухнею цієї країни. Страви угорської кухні відрізняються особливим пряним, насиченим смаком та великою кількістю спецій. Головна та найзнаменитіша місцева спеція – паприка, яка за пряністю, гостротою і смаком поділяється на сім основних видів.
Для приготування борошняних виробів традиційно використовується саме угорське борошно. Його особливість полягає у великому вмісті клейковини, що дозволяє розкочувати тісто дуже тонко та виготовляти випічку, аналогів якої немає у кухнях інших країн Європи.
До найпопулярніших національних страв належать: гуляш (бограч), лангош, курячий паприкаш, перкельт, кремшніта
З напоїв варто спробувати: палінка, унікум, угорські вина.
Чайові
У ресторанах прийнято давати чайові у розмірі 10-15% від вартості замовлення. Чайові таксистам складають 10% від вартості проїзду. Для персоналу готелю зазвичай очікуються чайові. Носильник повинен отримувати 500 форинтів за перенесені сумки.
Сувеніри
Традиційними сувенірами з Угорщини є місцеві напої — токайське вино, трав’яна настоянка «Унікум» та бренді «Палінка», виготовлене з різноманітних фруктів та ягід. Чудовим сувеніром стануть вироби з кришталю, традиційний вишиваний одяг, керамічний посуд. На смачні подарунки рідним радимо придбати місцеву салямі та марципанові фігурки.
Безпека
В Угорщині чимало кишенькових злодіїв, тому радимо пильнувати за гаманцем. Крім того, тут є велика кількість циган, яких краще уникати. Найбільше злодіїв — у Будапешті, посеред вулиці у вас можуть відібрати телефон, гаманець чи навіть сумку. У країні дуже великі штрафи за куріння у громадських місцях, тому курити треба тільки у спеціально відведених для цього зонах.
Не варто занадто захоплюватися прийомом цілющої води на численних угорських термальних джерелах: перебір перетворює навіть безсумнівну користь на шкоду.