Коротка довідкова інформація про Румунію
Прапор і герб


Загальногеографічна карта

Державний устрій
Повна офіційна назва: Румунія
Форма правління: Президентсько-парламентська республіка
Столиця: Бухарест
Офіційна мова: Румунська
Адміністративний устрій: Румунія складається з 41 жудеця і окремого національного муніципалітету Бухарест
Рівень демократії і свободи слова: Відносно високий
Географія
Площа: 238 000 км²
Рельєф: Переважно гірський в центрі і на півночі країни та переважно рівнинний на півдні, сході і заході. Середня висота над рівнем моря – 414 метрів. Головний гірський масив – Карпати. Найвища точка – гора Молдовяну (2 544 метри над рівнем моря). Узбережжя Румунії омивається водами Чорного моря. Ліси вкривають 28% території країни.
Найдовші річки: Дунай (2 850 км з яких 1 070 км на території Румунії), Тиса (966 км з яких 65 км на території Румунії), Прут (953 км з яких 742 км на території Румунії), Муреш (789 км з яких 761 км на території Румунії), Серет (647 км з яких 559 км на території Румунії), Олт (615 км).
Найбільше озеро: Разелм (511 км²)
Клімат: Помірний. Найвища зафіксована температура повітря + 44°C. Найнижча зафіксована температура повітря – 38°C.
Населення
Населення: 18 300 000 жителів
Етнічний склад: Румуни (89%), угорці (6%), роми (3,4%).
Мовний склад: Румунська (92%), угорська (6,3%).
Релігійний склад: Християнство (95%), нерелігійні (4,7%).
Найбільші міста
Назва | Жителів |
---|---|
Бухарест | 1 710 000 |
Клуж-Напока | 286 000 |
Ясси | 271 000 |
Констанца | 263 000 |
Тімішоара | 250 000 |
Брашов | 237 000 |
Крайова | 234 000 |
Галац | 217 000 |
Найбільші міські агломерації
Назва | Жителів |
---|---|
Бухарест | 2 610 000 |
Нижньодунайська агломерація | 563 000 |
Ясси | 507 000 |
Констанца | 491 000 |
Брашов | 473 000 |
Тімішоара | 430 000 |
Клуж-Напока | 417 000 |
Корисна інформація
Віза: Не потрібна. Дозволений строк безвізового перебування до 90 днів протягом 180 днів.
Валюта: Румунський лей. Поділяється на 100 Бан.
Різниця в часі з Україною: Відсутня
Побутова електрична мережа: Напруга 230 В. Частота 50 Гц. Тип розеток C, F.
Місцевий телефон екстреної допомоги: 112
Чайові: В закладах громадського харчування прийнято залишати чайові в розмірі 5-10% від суми рахунку. Чайові таксистам – 5-10% від вартості проїзду. Чайові готельним працівникам від 5 лей.
Популярні національні страви
Мітітей – невеликі безшкірні сосиски, які стали популярною вуличною їжею. Мітітей складається з смажених на грилі рулетиків з фаршу, виготовлених із поєднання баранини, свинини, яловичини та приправ, таких як чебрець, аніс, чорний перець і часник.
Козонак – вид солодкого хліба, який зазвичай споживають під час святкових заходів, таких як Різдво та Великдень. Хоча козонак візуально виглядає як буханець хліба, він вважається тортом і зазвичай готується з борошна, цукру, молока, какао, яєць, горіхів і іноді родзинок.
Борш – незважаючи на те, що назва страви походить від слов’янського слова борщ, цей румунський суп не має жодного відношення до українського борщу. Борш готується з використанням спеціальної рідини, створеної із ферментованих пшеничних або ячмінних висівок, що надає страві виразного кислого та злегка гострого смаку.
Мамалига – надзвичайно проста в приготуванні каша з вареної кукурудзяної муки, яку раніше готували переважно селяни, часто замінюючи нею хліб. Мамалигу зазвичай подають з маслом, сметаною, або гарячим молоком.
Паска – солодкий великодній хліб, однаково популярний як в Україні, так і в Румунії. Традиційна румунська паска має начинку виготовлену із поєднання свіжого сироваткового сиру, яєць, сметани, цукру та родзинок.
Плачинда – смажена випічка або тонкий корж, що складається з борошна, води, яєць, молока, дріжджів і щіпки солі. Плачинду смакують теплою та зазвичай начиняють солодкою або пікантною начинкою.
Чифтеле – хрусткі, смажені у фритюрі тефтелі, які традиційно готуються зі свинячого або курячого фаршу, сухарів і картопляного пюре, рясно приправлені цибулею, часником, любистком і листям петрушки.
Чорба де бурта – кремовий, кисло-часниковий суп жовтого кольору, який містить смужки яловичого рубця та скибочки червоного перцю. Незважаючи на те, що чорба де бурта вважається делікатесом, суп є досить простою в приготуванні стравою.
Популярні національні продукти
Бринза – традиційний карпатський сир, який виготовляється з зрілого овечого, рідше з коров’ячого, козячого молока, або їх суміші. Бринза має характерний злегка солоний, кисло-молочний смак.
Урда – свіжий сироватковий сир, виготовлений з коров’ячого, овечого або козячого молока. Урда має м’який, солодко-молочний смак.
Каш – свіжий сир, виготовлений із сирого коров’ячого або овечого молока. Каш має злегка кислуватий, іноді злегка солоний смак.
Малай – крупа, отримана шляхом подрібнення сухих зерен кукурудзи. Основний інгредієнт для мамалиги та багатьох інших румунських страв.
Популярні національні напої
Чорна діва – сорт сухого червоного вина, виготовлений з однойменного червоного винограду. Має фруктові і пряні аромати.
Біла діва – сорт сухого білого вина, виготовлений з однойменного білого винограду. Має цитрусові і квіткові аромати.
Королівська діва – сорт сухого білого вина, виготовлений з однойменного білого винограду. Має фруктові і квіткові аромати.
Цуйка – традиційний сливовий бренді, який часто називають румунським самогоном. Вміст алкоголю коливається від 20 до 60 відсотків залежно від регіону та способу приготування.
Популярні сувеніри
Румунська вишиванка – традиційна румунська сорочка з ручною вишивкою. Виготовляється з льону або бавовни, з геометричними чи рослинними орнаментами.
Вироби з вовни і овечого хутра – теплі, натуральні та виготовлені вручну килими, накидки, жилети, капці.
Румунське вино – особливою популярністю користуються вина, виготовлені з місцевих сортів винограду: чорна діва, біла діва і королівська діва.
Цуйка – фруктовий дистилят зі слив з вмістом алкоголю від 20 до 60 відсотків.
Кераміка з Хорешти – яскрава традиційна румунська кераміка ручної роботи з геометричними візерунками.
Ікони на склі – унікальне явище румунського народного мистецтва, яке виникло в Трансільванії в XVIII столітті.
Дерев’яні вироби ручної роботи – вирізані з бука чи горіха шкатулки, ложки, хрестики, іграшки. Часто з етнічним декором.
Безпека
В Румунії низький рівень злочинності. Основну небезпеку для туристів складають кишенькові злодії і шахраї. Уникайте відвідування неблагонадійних районів міст після заходу сонця. Туристам рекомендується уникати відвідування місць компактного проживання циган, але поширене переконання, що в країні проживає дуже багато циган, які постійно нахабно чіпляються і псують відпочинок, є сильно перебільшеним.
Подорожуючи в лісистих районах країни остерігайтеся ведмедів, вовків і отруйних змій (гадюк). Будьте обережні поряд з дикими кабанами. В містах та селах остерігайтеся зграй бездомних собак, які часто бувають агресивними.
Румунія знаходиться в сейсмічно активній зоні, тому тут регулярно відбуваються землетруси.
В Румунії заборонене вживання алкоголю в громадських місцях за винятком місць проведення розважальних заходів. Мінімальний вік для покупки алкоголю – 18 років. В країні діє повна заборона на володіння канабісом для рекреаційного використання та часткова заборона на медичне використання.
На дорогах Румунії діє повна заборона на керування транспортними засобами в стані алкогольного сп’яніння. Якщо ви хочете скористатися національними дорогами, ви повинні сплатити дорожній збір придбавши віньєтку.
Місцева водопровідна вода в цілому придатна для пиття, але більшість людей надають перевагу воді в пляшках.