Skip to content
Menu
Клуб Мандрівників
  • Україна
  • Європа
  • Америка
  • Азія
  • Африка
  • Океанія
  • Соцмережі
  • Подорожі
Клуб Мандрівників

Туристичний паспорт Румунії

Posted on 02.03.202527.04.2025

Коротка довідкова інформація про Румунію

Прапор і герб

Загальногеографічна карта

Державний устрій

Повна офіційна назва: Румунія

Форма правління: Президентсько-парламентська республіка

Столиця: Бухарест

Офіційна мова: Румунська

Адміністративний устрій: Румунія складається з 41 жудеця і окремого національного муніципалітету Бухарест

Рівень демократії і свободи слова: Відносно високий

Географія

Площа: 238 000 км²

Рельєф: Переважно гірський в центрі і на півночі країни та переважно рівнинний на півдні, сході і заході. Середня висота над рівнем моря – 414 метрів. Головний гірський масив – Карпати. Найвища точка – гора Молдовяну (2 544 метри над рівнем моря). Узбережжя Румунії омивається водами Чорного моря. Ліси вкривають 28% території країни.

Найдовші річки: Дунай (2 850 км з яких 1 070 км на території Румунії), Тиса (966 км з яких 65 км на території Румунії), Прут (953 км з яких 742 км на території Румунії), Муреш (789 км з яких 761 км на території Румунії), Серет (647 км з яких 559 км на території Румунії), Олт (615 км).

Найбільше озеро: Разелм (511 км²)

Клімат: Помірний. Найвища зафіксована температура повітря + 44°C. Найнижча зафіксована температура повітря – 38°C.

Населення

Населення: 18 300 000 жителів

Етнічний склад: Румуни (89%), угорці (6%), роми (3,4%).

Мовний склад: Румунська (92%), угорська (6,3%).

Релігійний склад: Християнство (95%), нерелігійні (4,7%).

Найбільші міста

НазваЖителів
Бухарест1 710 000
Клуж-Напока286 000
Ясси271 000
Констанца263 000
Тімішоара250 000
Брашов237 000
Крайова234 000
Галац217 000

Найбільші міські агломерації

НазваЖителів
Бухарест2 610 000
Нижньодунайська агломерація563 000
Ясси 507 000
Констанца491 000
Брашов473 000
Тімішоара430 000
Клуж-Напока417 000

Корисна інформація

Віза: Не потрібна. Дозволений строк безвізового перебування до 90 днів протягом 180 днів.

Валюта: Румунський лей. Поділяється на 100 Бан.

Різниця в часі з Україною: Відсутня

Побутова електрична мережа: Напруга 230 В. Частота 50 Гц. Тип розеток C, F.

Місцевий телефон екстреної допомоги: 112

Чайові: В закладах громадського харчування прийнято залишати чайові в розмірі 5-10% від суми рахунку. Чайові таксистам – 5-10% від вартості проїзду. Чайові готельним працівникам від 5 лей.

Популярні національні страви

Мітітей – невеликі безшкірні сосиски, які стали популярною вуличною їжею. Мітітей складається з смажених на грилі рулетиків з фаршу, виготовлених із поєднання баранини, свинини, яловичини та приправ, таких як чебрець, аніс, чорний перець і часник.

Козонак – вид солодкого хліба, який зазвичай споживають під час святкових заходів, таких як Різдво та Великдень. Хоча козонак візуально виглядає як буханець хліба, він вважається тортом і зазвичай готується з борошна, цукру, молока, какао, яєць, горіхів і іноді родзинок.

Борш – незважаючи на те, що назва страви походить від слов’янського слова борщ, цей румунський суп не має жодного відношення до українського борщу. Борш готується з використанням спеціальної рідини, створеної із ферментованих пшеничних або ячмінних висівок, що надає страві виразного кислого та злегка гострого смаку.

Мамалига – надзвичайно проста в приготуванні каша з вареної кукурудзяної муки, яку раніше готували переважно селяни, часто замінюючи нею хліб. Мамалигу зазвичай подають з маслом, сметаною, або гарячим молоком.

Паска – солодкий великодній хліб, однаково популярний як в Україні, так і в Румунії. Традиційна румунська паска має начинку виготовлену із поєднання свіжого сироваткового сиру, яєць, сметани, цукру та родзинок.

Плачинда – смажена випічка або тонкий корж, що складається з борошна, води, яєць, молока, дріжджів і щіпки солі. Плачинду смакують теплою та зазвичай начиняють солодкою або пікантною начинкою.

Чифтеле – хрусткі, смажені у фритюрі тефтелі, які традиційно готуються зі свинячого або курячого фаршу, сухарів і картопляного пюре, рясно приправлені цибулею, часником, любистком і листям петрушки.

Чорба де бурта – кремовий, кисло-часниковий суп жовтого кольору, який містить смужки яловичого рубця та скибочки червоного перцю. Незважаючи на те, що чорба де бурта вважається делікатесом, суп є досить простою в приготуванні стравою.

Популярні національні продукти

Бринза – традиційний карпатський сир, який виготовляється з зрілого овечого, рідше з коров’ячого, козячого молока, або їх суміші. Бринза має характерний злегка солоний, кисло-молочний смак.

Урда – свіжий сироватковий сир, виготовлений з коров’ячого, овечого або козячого молока. Урда має м’який, солодко-молочний смак.

Каш – свіжий сир, виготовлений із сирого коров’ячого або овечого молока. Каш має злегка кислуватий, іноді злегка солоний смак.

Малай – крупа, отримана шляхом подрібнення сухих зерен кукурудзи. Основний інгредієнт для мамалиги та багатьох інших румунських страв.

Популярні національні напої

Чорна діва – сорт сухого червоного вина, виготовлений з однойменного червоного винограду. Має фруктові і пряні аромати.

Біла діва – сорт сухого білого вина, виготовлений з однойменного білого винограду. Має цитрусові і квіткові аромати.

Королівська діва – сорт сухого білого вина, виготовлений з однойменного білого винограду. Має фруктові і квіткові аромати.

Цуйка – традиційний сливовий бренді, який часто називають румунським самогоном. Вміст алкоголю коливається від 20 до 60 відсотків залежно від регіону та способу приготування.

Популярні сувеніри

Румунська вишиванка – традиційна румунська сорочка з ручною вишивкою. Виготовляється з льону або бавовни, з геометричними чи рослинними орнаментами.

Вироби з вовни і овечого хутра – теплі, натуральні та виготовлені вручну килими, накидки, жилети, капці.

Румунське вино – особливою популярністю користуються вина, виготовлені з місцевих сортів винограду: чорна діва, біла діва і королівська діва.

Цуйка – фруктовий дистилят зі слив з вмістом алкоголю від 20 до 60 відсотків.

Кераміка з Хорешти – яскрава традиційна румунська кераміка ручної роботи з геометричними візерунками.

Ікони на склі – унікальне явище румунського народного мистецтва, яке виникло в Трансільванії в XVIII столітті.

Дерев’яні вироби ручної роботи – вирізані з бука чи горіха шкатулки, ложки, хрестики, іграшки. Часто з етнічним декором.

Безпека

В Румунії низький рівень злочинності. Основну небезпеку для туристів складають кишенькові злодії і шахраї. Уникайте відвідування неблагонадійних районів міст після заходу сонця. Туристам рекомендується уникати відвідування місць компактного проживання циган, але поширене переконання, що в країні проживає дуже багато циган, які постійно нахабно чіпляються і псують відпочинок, є сильно перебільшеним.

Подорожуючи в лісистих районах країни остерігайтеся ведмедів, вовків і отруйних змій (гадюк). Будьте обережні поряд з дикими кабанами. В містах та селах остерігайтеся зграй бездомних собак, які часто бувають агресивними.

Румунія знаходиться в сейсмічно активній зоні, тому тут регулярно відбуваються землетруси.

В Румунії заборонене вживання алкоголю в громадських місцях за винятком місць проведення розважальних заходів. Мінімальний вік для покупки алкоголю – 18 років. В країні діє повна заборона на володіння канабісом для рекреаційного використання та часткова заборона на медичне використання.

На дорогах Румунії діє повна заборона на керування транспортними засобами в стані алкогольного сп’яніння. Якщо ви хочете скористатися національними дорогами, ви повинні сплатити дорожній збір придбавши віньєтку.

Місцева водопровідна вода в цілому придатна для пиття, але більшість людей надають перевагу воді в пляшках.

Залишити відповідь Скасувати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Категорії

  • Азія
  • Америка
  • Африка
  • Європа
  • Океанія
  • Україна

Туристичний путівник Україною та світом. При використанні матеріалів вказуйте активне посилання на сайт.

  • Facebook
  • Instagram
©2025 Клуб Мандрівників | WordPress Theme by Superbthemes.com